Jubilarno peto izdanje Sea Star Festivala, koje je nadmašilo sva očekivanja i ispisalo nove stranice festivalske povijesti ovih prostora, uz rekordnu posjećenost od više od 42 tisuće posjetitelja, uz bogatstvo glazbenog iskustva, donijelo je i panel “Razvoj turističke ponude van sezone”. Održan na festivalskom prostoru u petak, 19. svibnja, panel je na jednom mjestu okupio vodeća profesionalna imena iz turističkog, ekonomskog i političkog sektora, a zaključak je bio jednoglasan – ovakva događanja ključan su faktor razvoja turističke ponude izvan glavne sezone, što su pokazale i istaknute brojke.

Ulogu moderatora panela imao je g. Siniša Topalović, globalni šef savjetodavnog sektora za turizam i partner Horwath HTL, koji je u nekoliko navrata istaknuo važnost razvoja ovakvih evenata za samu destinaciju, čime se ne samo održava snaga turističke ponude izvan glavne sezone, već se stvaraju i nove generacije lojalnih turista, koji inače ne bi došli u tu destinaciju da nije bilo ovakvog događanja. “Ono što je super u slučaju primjera kao što je Sea Star je činjenica da i destinacija i organizator i privatni i javni sektor surađuju zajedno; na svakom koraku postoji sinergija, sklad i svi dišu zajedno”, istaknuo je.

Na panelu je prisustvovala i gđa. Monika Udovičić, ravnateljice Uprave za sustav turističkih zajednica, kategorizaciju i pravne poslove pri Ministarstvu turizma i sporta, koja je istaknula kako Ministarstvo u svom radu potiče i realizira sufinanciranje raznih manifestacija, pogotovo u periodima prije i nakon ljetnih mjeseci, kako bi se produljila turistička sezona. “Posebno nam je važno privući mlade generacije, koja ne želi samo biti na mobitelima, već žele pravo iskustvo i doživljaj, a to možemo činiti samo novim motivima dolaska u destinaciju, kao što su ovakve manifestacije”, zaključila je, objasnivši i kako nacionalna strategija razvoja održivog turizma govori o tome da je cilj geografski uravnotežiti turističku potražnju, ali je uravnotežiti i vremenski, odnosno što više raditi na ponudi u pred i post sezoni.

“Prije svega, čestitke organizatorima” obratila se na početku svog izlaganja gđa. Nada Prodan Mraković, Pročelnica upravnog odjela za turizam Istarske županije, naglasivši kako je dio ovog festivala od samih početaka – kako privatno, kao posjetiteljica, a sada i kroz poslovnu sferu: “Istra već 25 godina potiče razvoj posebnih oblika turizma, a rezultat tih godina rada se itekako vidi, upravo o tome što po godišnjoj stopi od 20-25% raste pred i post sezona. Jedan od motiva dolaska turista u tom periodu su upravo i manifestacije, koje Istra nudi u velikom broju, kako lokalnih, tako i regionalnih i nacionalnih. Tematski su te manifestacije vrlo različite, od tradicionalnih do gastronomskih, no najbrojnije su upravo one manifestacije koje spadaju u kategoriju muzičkih festivala”. Istaknula je i kako Istarska županija daje podršku Sea Star Festivalu od samih početaka 2017. godine, jer je održavanje ovakvog događanja stvorilo jedan novi motiv dolaska u Istru u predsezoni: “Važno je dati potporu i sinergijski pristupiti takvom događanju i organizaciji, kako bi se to kasnije pretvorilo u tradiciju. Sada se već podrazumijeva da ćete u Istru u petom mjesecu doći na Sea Star”.

Gost panela bio je i, kako je najavljen riječima g. Topalovića, ‘glavni krivac zbog kojeg smo danas ovdje’, g. Dušan Kovačević, osnivač Sea Star i EXIT Festivala, koji je u početku istaknuo zahvalu gradonačelniku Umaga i čitavoj upravi grada što se ovdje čitav festivalski tim uvijek osjeća kao kod kuće: “Čitav naš tim dolazak u Umag smatra najljepšim dijelom bavljenja ovim poslom, tako da je Sea Star zaista jedan poseban dragulj u EXIT-ovoj obitelji”. Posebno je istaknuo kako je ovaj festival jedna od prvih većih glazbenih manifestacija na prostoru Istre i regije koja je uspjela ostvariti zadatak proširenja turističke pon