Na početku svega bio je EXIT. Već u svojim prvim godinama, festival je ispisao povijest kao prvo masovno okupljanje mladih nakon ratova devedesetih, postavljajući se kao stup mirenja na našim prostorima. Kako je organizacija rasla, samo u protekle dvije godine EXIT je organizirao 50 događaja u 12 zemalja, a njegovo srce nalazi se i kuca upravo u našoj regiji. Ako crvenom olovkom spojimo pulsne točke Exitovih regionalnih događaja, zaključno s najnovijim dodatkom, festivalom Unity84 koji će ovog vikenda proslaviti 40 godina od održavanja Zimskih Olimpijskih igara u Sarajevu, dobit ćemo upravo to – jedno veliko srce koje simbolizira ljubav i sinergiju, koju EXIT svojim festivalima širi na prostoru bivše Jugoslavije.

„Simbolično je što festival koji slavi godišnjicu jednog od najvećih dometa bivše Jugoslavije kompletira naše regionalno srce. Olimpijada je simbol zajedništva i zdravog duha, a upravo takve vrijednosti utkane su u DNK naših događaja” – rekao je Dušan Kovačević, osnivač i direktor EXIT festivala.

Danas internacionalni i višestruko nagrađivani ljetni glazbeni festival osnovan je još daleke 2000. godine, prije skoro četvrt stoljeća, a održava se svake godine na jednoj od najljepših festivalskih lokacija u svijetu – na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu. Svjetsku prepoznatljivost Exitu su donijela velika imena koja su se čula s pozornica festivala, brojni posjetitelji iz cijelog svijeta, ali i poznata i brižljivo čuvana čarobna energija festivala. 

Već u svojim prvim godinama, EXIT je izgradio snažnu reputaciju društvenog pokreta mladih i pozicionirao se kao stup mirenja u regiji. S ciljem njegovanja vrijednosti mira i slobode, osim matičnog festivala u Novom Sadu, osnovani su No Sleep