Nije lako pronaći izvođača čiji se vrtoglavi uspon može usporediti s onim koji je za kratko vrijeme ostvarila belgijska techno diva Amelie Lens. Nakon što je pokorila neke od najvećih europskih i svjetskih festivala i više puta osvojila kolosalni podij EXIT mts Dance Arene, 27. svibnja ove godine bit će zadužena za jake bas frekvencije na Sea Star festivalu u Umagu.

Eklektičnim DJ setovima u kojima donosi techno budućnost kombiniran s old school elementima, Amelie Lens osvojila je najveće svjetske festivale – Coachella, Awakenings i Time Warp samo su neki od njih. Odrasla je na zvucima alternativnog roka i dance glazbe, čiji se utjecaji danas mogu prepoznati kako u njenoj produkciji, tako i u selekciji traka koju isporučuje na najvećim svjetskim pozornicama. Već kao nova izvođačica na sceni našla se na drugom mjestu po zastupljenosti na festivalskim line-upovima tijekom 2018. godine, s čak 27 održanih nastupa.

Svojim debitantskim EP izdanjem Exhale na talijanskom labelu Lyase, Amelie je 2016. godine privukla ogromnu pažnju. Njezin talent i potencijal zapazili su izvođači s istaknutim mjestom na elektronskoj sceni, među kojima i čuveni Maceo Plex i berlinski duo Pan Pot, za čiji label Second State iste godine izdaje EP Let It Go. Ubrzo nakon toga pridružuje se i njemačkoj underground etiketi ARTS, za koju objavljuje EP Weight Of The Land.

Kao rezidentica kultnog belgijskog kluba Labyrinth, pokreće serijal tuluma EXHALE i cjelonoćnim maratonskim setovima demonstrira da vještinom i tehnikom na dekovima parira i svojim kolegama koji su na sceni desetljećima. Nedugo potom osniva i vlastitu etiketu koju naziva Lenske, po svom nadimku iz djetinjstva. EXHALE s vremenom premašuje okvire Labyrintha i premješta se u druge kultne klubove i na pozornice velikih festivala, na kojima Lens ukazuje na brojne talentirane nove nade, ali i neke od vlastitih ranijih glazbenih uzora poput Ellen Allien.

U samo par godina, Amelie Lens dostiže uspjeh o kojem mnogi umjetnici sanjaju tijekom cijele svoje karijere, što prepoznaju i utjecajni ljudi iz techno zajednice. Pionir detroitske scene Richie Hawtin, njezin zvuk opisuje kao hipnotički spoj starog i novog, Adam Beyer je 2019. poziva da za label Drumcode napravi remix njegovog kultnog izdanja Teach me, a u ljeto iste godine apsolutna super zvijezda Carl Cox na svom nastupu poziva publiku da skandira njezino ime zajedno s njim!

Iako se čini da se za tren oka i bez mnogo napora uspela do samog vrha, svemu tome prethodila je njena dugogodišnja opčinjenost klupskom rave scenom, na kojoj je bila prisutna najprije kao strastveni slušalac. Posvećenost s kojom ova techno umjetnica priprema svoje setove – od proučavanja publike neposredno prije nego što stane za DJ pult, do istraživanja popularnih izvođača u gradu u kojem gostuje – čini da, gdje god nastupala, svojim fanovima isporuči nezaboravan performans.

Amelie Lens prvi put je nastupila na našim prostorima upravo na No Sleep bini Sea Dance festivala, a godinama unazad jedna je od omiljenih headlinerica mts Dance Arene. Njezini setovi s Exitove najveće elektronske pozornice broje preko milijun streamova na YouTube-u, a 2019. je spektakularnim nastupom predvodila zvjezdani line-up No Sleep festivala.

Ove godine Amelie se kao jedna od najtraženijih predstavnica EXIT obitelji pridružuje avanturi i na Sea Staru u Umagu, gdje će nastupiti 27. svibnja.

Tekst: Branislava Kolarov