Ni vremena nisu tako bed, kad pokuca Super Susjed!

EXIT i Sea Star pozivaju sve da pomognu sugrađanima u akciji Super Susjed!

U ova teška vremena kada nas je sve pogodila pandemija koronavirusa, a na širem području grada Zagreba i katastrofalan potres, volontiranje se ponovo pokazalo kao jedna od najnužnijih ljudskih potreba i osobina.

EXIT i Sea Star festivali pozivaju mlade da se aktivno uključe u pomaganje sugrađanima i na taj način pomognu volonterskim udrugama i inicijativama, kako na lokalnoj tako i na nacionalnoj razini u Hrvatskoj. Super Susjed će na jednom mjestu okupljati informacije vezane uz volontiranje, gdje se i kako prijaviti te pratiti sve hvale vrijedne volonterske akcije i prijedloge.

Mnogim našim sugrađanima pomoć u obavljanju osnovnih životnih potreba postala je od krucijalne važnosti i u Hrvatskoj je potrebno što više volontera koji bi starijim sugrađanima pomogli odlaskom u trgovine, po lijekove, ili pak šetajući njihove ljubimce i odnoseći smeće. U Zagrebu je situacija i dodatno teža jer su tu i oni sugrađani kojima je potres trajno ili privremeno oštetio kuće i stanove. Gdje pronaći udrugu za volontiranje, kako se uključiti, koliko je volontiranje važno i kako u ovim teškim vremenima možemo pomoći onima kojima je to najvažnije reći će upravo Super Susjed – na svojim kanalima na Facebooku i Instagramu.

Sve objave volontera koje u opisu budu imale hashtag #SuperSusjed bit će promovirane putem društvenih mreža Sea Star Festivala te putem profila Super Susjed na društvenim mrežama, na kojem će uvijek biti više informacija i pozitivnih primjera.

Pozivaju se svi da pošalju fotografije s ovakvih akcija kako bi se uključilo što više građana koji će pomagati onima kojima je to najpotrebnije. Također, na ovaj način se mogu i razmjenjivati iskustva s terena, kako bi drugima koji se uključuju u ovu akciju, bilo lakše da se snađu kada su u pitanju socijalna distanca, dezinfekcija i operativno funkcioniranje.

Gdje se uključiti u volontiranje?

Volontiranje je moguće diljem zemlje, a u opcije i potrebe uputit će te tebi najbliže društvo Crvenog križa. Svi kontakti društava Crvenog križa su ovdje.

Prijaviti se možeš i online putem obrasca na ovom linku.

Starijima ili sugrađanima u nepovoljnoj socijalnoj situaciji možeš pomoći i ako kupiš, i potom Crvenom križu doniraš, namirnice, higijenske potrepštine, pakete za dezinfekciju prostora ili osobnu zaštitne opremu. Provjeri koje sve artikle možeš donirati i gdje ih točno dostaviti ovdje