Project Description

Cypress Hill

Zaslužni za hitove “Insane In The Brain”, “Tequilla Sunrise”, “Rock/Rap Superstar”, “Hits From the Bong” i “I Ain’t Goin’ Out Like That”, Cypress Hill su snažno utjecali na globalnu hip-hop scenu, a svojim razmišljanjem izvan okvira promovirali dvojezičnost u svojim pjesmama još od prvog albuma. Ovi vizionari glazbeni su uzori svim velikim hip-hop i rap grupama koje su nastajale kasnije.

Cypress Hill su ostavili neizbrisivi trag u glazbenoj povijesti kao začetnici “west coast” hip-hop zvuka, ali i kao muzički proroci koji su današnji, globalni uspon latino rapa najavili još prije tri desetljeća. Njihov prvi singl “How I Could Just Kill A Man” bio je oličenje tvrdog gangsta rapa koji je otvorio vrata za nadolazeći niz ikona kao što su 2Pac, Snoop Dogg i drugi. Ekscentričan zvuk i prilično neuobičajen izbor semplova inspirirao je i jedan novi, drugačiji hip-hop val na istoku koji će par godina kasnije proslaviti upravo Wu-Tang Clan. Tako su Cypressi oduvijek proročki udarali temelje hip-hop zvuka 90-ih, istovremeno utječući i na crossover koji je spajao rock i metal s urbanim zvukom geta u kojem su se miješale rase, kulture i utjecaji, a njihov zvuk postajao univerzalno mjesto za sve.

Prvi album, “Cypress Hill”, objavljen u kolovozu 1991. odmah je postigao veliki uspjeh, a prodaja je nadmašila sva očekivanja te je postao dvostruko platinast, čime su ušli u povijest kao prva latino grupa kojoj je to uspjelo. Nasljednik “Black Sunday” dosegao je trostruko platinasto izdanje s 3,4 milijuna prodanih ploča u Americi, a po izlasku se odmah sjurio na prvo mjesto Billboardove ljestvice 200 najboljih. U prva dva tjedna s prodanih 261.000 ploča postaje najviše rangiran nosač zvuka na hip-hop sceni u to doba. Na istoj se ljestvici još uvijek nalazio i njihov prvijenac, pa su Cypress Hill postali prvi rap izvođači s istovremeno dvije pjesme u top 10 mjesta. Ponajviše je to zahvaljujući singlu “Insane in the Brain” koji je ostao upamćen kao jedan od najpoznatijih uvoda u old school hip-hop stvari.

Kanali izvođača:

Natrag na početnu